Beauty glitter

De geschiedenis van de kapper

De geschiedenis van de kapper

Geplaatst op

We nemen de kapper een beetje voor lief, maar deze professional maakt ons mooier en gaat al heel wat jaartjes mee. In deze blog lopen we door de geschiedenis heen en laten je zien hoe bijzonder de kapper eigenlijk is. Lees snel verder. Je zult voortaan heel anders tegen je kapper aankijken, zeker als ze heel knap is. Bij kapper Amsterdam kun je een ideaal kapsel voor jou uitzoeken.

Welke kappers zijn er?

Vaak worden er twee soorten kappers aangewezen: kappers voor vrouwen en kappers voor mannen. Van oudsher is dit een onderscheid. Al in de Romeinse tijd komen we kappers tegen die zich richten op het knippen van mannen. We noemen een kapper die mannen knipt een barbier. Het woord barbier is afgeleid van het Latijnse barba, een woord dat baard betekent. Natuurlijk doen barbiers veel meer, namelijk ook het knippen en trippen van gezichtsbeharing van mannen. Enkele jaren geleden was er een rage waarbij de barbier op eens weer populair werd. Nu zie je daarom veel barbiers en kappers zaken (voor mannen en vrouwen) in het straatbeeld van vele Nederlandse steden.

Protokappers

Wanneer we verder terug gaan in de geschiedenis, dan vinden we de protokappers. Al in de steentijd worden haren korter gemaakt. Dit gebeurde met de tools van die tijd, namelijk stenen. Deze waren vlijmscherp. Later bij de Grieken en de Romeinen, een periode waarover we wel geschreven bronnen hebben, zien we de eerste kappers die lijken op de onze. In deze tijd heerst er een mode als het om de hoofd en gezichtsbeharing gaat. Verschillende methodes waren toen al in zwang:

  • Knippen
  • Krullen
  • Kammen
  • Blonderen

De Franse tijd

De kappers krijgen in Frankrijk een hogere status, de adel hield er een luxe leventje op na en kleedde zich weelderig en droeg opzichtige pruiken. Toen de Franse revolutie uitbrak kwam er een einde aan de focus op het pronkerige, een groot deel van de adel kwam onder de guillotine terecht.

Populaire cultuur

In de populaire cultuur zien we weer een focus op het uiterlijk. Het pronkerige van de Franse adel is nu bij wijze van spreken overgeslagen naar de massa. Kapsel en kleding spelen een grote rol. Mensen vinden het leuk om te lijken op mensen die ze kennen van TV. Dat is een manier om jezelf te onderscheiden. Zo bouwen ze een identiteit op. Veel kapsels worden gekozen als een artiest ze ook heeft. Bijvoorbeeld het strakke kapsel van David Beckham, een jaren dertig-look, is al jaren populair.

Conclusie

De kapper is niet van gisteren, maar bestaat ook heel wat langer dan vandaag. De geschiedenis van de kapper gaat ver terug, zelfs helemaal naar de Steentijd. De kapper zoals we die nu kennen herkennen we al in de Griekse en Romeinse tijd. De kapper kreeg in de Franse tijd een hoge status, maar raakte deze na de Franse revolutie weer kwijt. In onze tijd is de kapper een populaire specialist met een aura zoals dat van de filmsterren en muzikanten.

Meer ontdekken

Leer hoe je de mooiste benen van de wereld kan krijgen. Hoe maak je eigenlijk de perfecte selfie met je smartphone?

Gerelateerde berichten

Duik in de wereld van essentiële oliën

Hey daar! Als je net zo dol bent op huidverzorging als ik, dan weet je dat essentiële oliën niet meer weg te denken zijn uit onze routines. Deze...

Lees meer

Over ons

Op deze site nemen we tal van beautytips met je door. Lees snel verder en creëer een geweldige look met make-up en kleding.

Contactgegevens

Via info @ beautyglitter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden