Beauty glitter

Waarom rechte tanden zo mooi zijn

Waarom rechte tanden zo mooi zijn

Geplaatst op

Een mooie rij rechte tanden is iets waar we al jarenlang steeds meer aandacht aan besteden. Kinderen krijgen tegenwoordig steeds vaker een beugel zodat de tanden recht kunnen groeien. We weten natuurlijk wat dit voor effecten heeft op de gezondheid: rechte tanden verminderen de slijtage van het gebit waardoor men langere tijd van hun eigen échte tanden gebruik kunnen blijven houden. Maar er is ook een duidelijk schoonheidsaspect wat meespeelt. Een rechte rij met tanden vinden we namelijk ook erg mooi om te zien. Maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom vinden we rechte tanden zo mooi? In deze blog gaan we er wat dieper op in.

Rechte tanden volgens de evolutietheorie

In veel gevallen valt de vraag “waarom vinden we iets aantrekkelijk?”, te beantwoorden met “omdat het een evolutionair voordeel dient”. Een voorbeeld is dat sterke mannen voor veel vrouwen aantrekkelijk zijn, omdat vrouwen duizenden jaren geleden behoefte hadden aan bescherming door een man, tegen een man. Op het gebied van gezondheid vinden mensen doorgaans een egale huid en glanzend haar aantrekkelijk. Dit zijn namelijk sterke indicatie van een gezond individu. Rechte tanden vallen in deze zelfde categorie: rechte tanden laten zien dat het lichaam voldoende bouwstoffen en energie heeft om zorg te dragen voor een symmetrisch gebit.

Rechte tanden en cultuur

Er zijn echter ook niet-evolutionaire argumenten voor waarom wij rechte tanden mooi vinden. Het is namelijk opmerkelijk dat niet elke cultuur onze waardering voor rechte tanden deelt. In Japan is het bijvoorbeeld zo dat men scheve tanden meer ziet als iets aantrekkelijks. Hier in het Westen is het echter een teken van aan de ene kant goede genen, en aan de andere kant de financiële middelen om goed voor je lichaam te zorgen door bijvoorbeeld regelmatig naar de tandarts, de orthodontist of de kaakchirurg te gaan. Hiermee kan het dus ook een teken zijn van rijkdom om geen scheve tanden te hebben.

Gerelateerde berichten

Duik in de wereld van essentiële oliën

Hey daar! Als je net zo dol bent op huidverzorging als ik, dan weet je dat essentiële oliën niet meer weg te denken zijn uit onze routines. Deze...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden