Beauty glitter

Mondkapjes zelf maken: dit is wat je moet weten

Mondkapjes zelf maken: dit is wat je moet weten

Geplaatst op

Mondkapjes zijn vanaf 1 juni 2020 verplicht in het openbaar vervoer in Nederland. En we weten allemaal waarom dat is. Als we met zijn allen ons best doen om de verspreiding van Covid-19 zoveel mogelijk tegen te gaan, dan zijn we er sneller bovenop en kunnen we het normale leven weer hervatten. Er zijn een groot aantal mensen die mondkapjes zelf maken en dat is een prima idee. Er zijn wel een aantal zaken waarmee je dan rekening moet houden. Hier vindt je de aandachtspunten én een handig stappenplan.

Zelfgemaakte mondkapjes zijn niet medisch

Voordat je in de weer gaat met naald en draad, is het belangrijk dat je weet dat de mondkapjes die je zelf maakt alleen zijn bedoeld om anderen om je heen te beschermen. Ze dienen niet als voorzorg middel om zelf niet besmet te raken. Door een zelfgemaakt mondkapje te dragen zorg je er dus niet voor dat je zelf geen Corona krijgt, maar wel dat je het niet doorgeeft aan anderen. Ze moeten niet als medisch hulpmiddel gezien worden. Ben je opzoek naar de medische variant? Dan is de enige oplossing deze mondkapjes kopen!

Zorg ervoor dat ze goed passen

Als je zelf een mondkapje gaat maken, dan ben je verantwoordelijk voor een goede pasvorm. Het stappenplan hier beneden geeft je de gemiddelde afmetingen van stof en elastiekjes, maar als het kapje daarmee niet goed aansluit over je neus, mond en lippen, dan moet je deze bijstellen. Een goede pasvorm is essentieel bij het tegenhouden van het virus, dus let hier goed op.

Wasinstructies

Een zelfgemaakt mondkapje kan maar één keer worden gebruikt voordat deze moet worden gewassen. Het is niet verstandig om deze meer dan 3 uur op te laten. Daarna doe je hem in een apart afgesloten zakje en was je het kapje zo snel mogelijk op minimaal 60 graden. Gebruik geen wasverzachter en kies voor een volledig programma. Laat de mondkapjes goed drogen en doe ze bij elkaar in een afgesloten zakje. Hier haal er telkens één uit als je deze nodig hebt.

Stappenplan zelf mondkapjes maken

Een zelfgemaakt kapje kan dus als je deze goed gebruikt en wast helpen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Met het volgende stappenplan is dit zo gedaan.

 1. Was de stof die je wilt gebruiken op minimaal 60 graden.
 2. Pak een schaar, naald en draad (of een naaimachine), elastiek en textiel bij elkaar.
 3. Knip twee stukken stof uit van 20 bij 27 centimeter.
 4. Leg ze op elkaar en vouw de lange zijde met 0,5 centimeter naar binnen.
 5. Naai deze zijden vast.
 6. Vouw de korte zijden met 1,5 centimeter naar binnen.
 7. Naai deze vast, maar zorg dat het elastiek door de zoom getrokken kan worden.
 8. Knip twee stukken elastiek af van 18 centimeter lang.
 9. Doe ze door de zoom en knoop ze vast.
 10. Probeer het mondkapje uit. Past deze goed over je neus, mond en kin? Sluit hij goed aan? Zo nee, stel het elastiek dan bij totdat de pasvorm goed is en het mondkapje comfortabel zit.
 11. Trek de knoop in de zoom en naai het elastiek op die positie vast.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site nemen we tal van beautytips met je door. Lees snel verder en creëer een geweldige look met make-up en kleding.

Contactgegevens

Via info @ beautyglitter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden