Beauty glitter

Het niet-medische mondkapje: effectief bij massaal gebruik

Het niet-medische mondkapje: effectief bij massaal gebruik

Geplaatst op

In Nederland moet je in het openbaar vervoer een mondkapje dragen. Dat is zodat we met zijn allen in ruimtes waar de richtlijnen niet op te volgen zijn, toch de verspreiding van het coronavirus tegen kunnen gaan. Dit is verplicht gesteld, en dat met goede redenen. Buiten het openbaar vervoer is afstand houden, je handen wassen, in je elleboog hoesten en geen handen schudden voldoende, maar in het openbaar vervoer zijn extra maatregelen nodig. Lees hier over het niet-medische mondkapje en hoe je deze correct gebruikt.

Wat is een niet-medisch mondkapje?

Niet-medische mondkapjes zijn kapjes die geen keurmerk hebben en die dus niet in medische instanties kunnen worden gedragen. De voorraad medische mondkapjes dient te allen tijde op orde te zijn. De niet-medische kapjes hebben als doel om te voorkomen dat de drager het virus verspreidt en niet om je te beschermen tegen het oplopen ervan. Ze zijn dus alleen echt effectief als iedereen ze draagt, vandaar ook de strenge regels. Daarnaast is het belangrijk dat niet-medische mondkapjes ook correct worden gebruikt zodat ze effectief zijn en geen risico veroorzaken.

Hoe gebruik je niet-medische mondkapjes?

Voor een optimale bescherming in het openbaar vervoer is het correct gebruik van een niet-medisch mondkapje belangrijk. Houd je daarom aan de volgende richtlijnen.

  • Draag je niet-medische mondkapjes eenmalig. Daarna gooi je hem weg of doe je je stoffen mondkapje in een luchtdicht zakje om mee naar huis te nemen en te wassen.
  • Koop alleen kwalitatieve niet-medische mondkapjes. Kies een Nederlandse verkoper, lees de productomschrijving goed door en bekijk recensies en beoordelingen van voorgaande klanten.
  • Als je stoffen mondkapjes gebruikt, was ze dan op 60 graden en zonder wasverzachter. Zorg ervoor dat ze een volledig wasprogramma mee draaien.
  • Raak het stoffen gedeelte van je mondkapjes niet aan en zet hem op en af via de touwtjes of de elastiekjes.
  • Was voordat je het mondkapje opzet je handen en nadat je hem afzet doe je dat weer.

Kijk voor meer tips op Safe-Save.nl!

Extra bescherming met een filter

De veiligheid in het openbaar vervoer met niet-medische mondkapjes is alleen gegarandeerd als iedereen zich aan deze regels houdt. En helaas kun je er niet altijd van op aan dat iemand een kwalitatief mondkapje gekocht heeft of dat deze de regels goed toepast. Voor wat extra bescherming voor jezelf kun je dan een niet-medisch mondkapje kopen waar een filter in past. Soms zijn deze al geïntegreerd. Deze mondkapjes kunnen ook gewassen worden en als je losse filters gebruikt dan doe je die ook in de was. Mondkapjes met een filter zijn 70 procent effectiever en bieden jou ook bescherming.

Zelf een kapje maken

Een laatste optie die je hebt is om zelf een kapje te maken. Hiervoor zijn de instructies gemakkelijk te vinden bij de Rijksoverheid. Eventueel naai je er een filter in, zodat je toch extra bescherming geniet. Je maakt een kapje met de naaimachine in 5 minuten en kunt dus een voorraadje aanleggen. De gebruiksaanwijzing voor zelfgemaakte mondkapjes is gelijk aan die van stoffen mondkapjes. Je kunt ze wassen en opnieuw gebruiken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden