Beauty glitter

Effecten van duimzuigen op het gebit

Effecten van duimzuigen op het gebit

Geplaatst op

Duimen of ook wel duimzuigen genoemd wordt door bijna alle kinderen wel gedaan. Over het algemeen wordt duimzuigen vooral gedaan door kinderen tussen de twee en vier jaar. Echter zijn er veel kinderen die hier op latere leeftijd nog mee doorgaan.

Over het algemeen veroorzaakt het duimzuigen weinig tot geen problemen. Echter bij kinderen die dit op latere leeftijd nog doen, kan dit lijden tot mondklachten. Veel ouders maken zich zorgen over hun kind, omdat zij denken dat het kind hier perse mee moet stoppen. Voor kinderen tot vier jaar is dit echter helemaal niet nodig.

Veroorzaakt duimzuigen problemen?

Ja, bij kinderen van vijf jaar en ouder is de uitlijnen van de kaak en de tanden aan het ontwikkelen. Het is dan ook belangrijk dat een kindje op dat moment ook stopt met duimen. De ontwikkeling van de kaak en de uitlijning van de tanden kunnen anders negatief beïnvloed worden.

Het kan dan op latere leeftijd nodig zijn een beugel te gebruiken, de kaak te opereren en/of spraakles te nemen. De mate van problemen zijn afhankelijk van de duur, regelmaat en kracht.

Scheve tanden

Het meest voor de hand liggende teken dat een kind zijn duim zuigt, is de verandering in de stand van de voortanden. Het duimen kan ervoor zorgen dat de bovenste voortanden naar voren gaan uitsteken. De constante druk van de hand in de mond kan er ook toe leiden dat de onderste voortanden ook naar voren kantelen.

Groei van de kaak

Hoewel niet zo gebruikelijk als de veranderingen in de tanden, kan duimzuigen de vorm van de kaak van een kind veranderen. De bovenkaak kan smaller worden, waardoor deze niet overeenkomt met de onderkaak.

Een overbeet of openbeet kan ook optreden door het duimzuigen. De boventanden overlappen de ondertanden niet als de achtertanden bij elkaar zitten. De duim of vinger heeft een opening tussen de bovenste en onderste voortanden gemaakt en voorkomt dat deze elkaar raken.

Spraakproblemen

De spraak van een kind kan worden beïnvloed door geknikte tanden of een open beet. Rechte voortanden helpen bij het uitspreken van enkele letters. Een lisp kan hoorbaar zijn als ze de s- en z-klanken uitspreken. Zonder logopedie en orthodontie behandeling, kan de lisp tot in de volwassenheid blijven.

Afwijkende vorm van het gezicht

De vorm van onze kaken beïnvloedt de vorm van ons gezicht. Een overbeet waarbij de voortanden naar voren worden geduwd om plaats te bieden aan de duim, zal waarschijnlijk het uiterlijk en de vorm van het gezicht van een kind veranderen.

Een speen beter dan duimzuigen?

Nee, dit heeft nagenoeg dezelfde nadelen als het duimen. Hoewel veel ouders twijfelen over het gebruik van een speen, is het effect op de tanden en de kaak ongeveer even groot. Juist het introduceren van een speen kan van de bewegingen in de mond een gewenning maken en het duimen verergeren.

Onderzoek toont aan dat er significante kenmerken van de tandboog en occlusie kunnen zijn bij speengebruikers tussen de 24 en 36 maanden in vergelijking met kinderen die op de leeftijd van 12 maanden gestopt zijn met het gebruik van een speentje. Geen enkele vorm of merk fopspeen is beter dan een ander in het verminderen van de risico’s van tanden en kaak.

Hoe laat ik mijn kind stoppen met duimzuigen?

Dit is een lastige. Duimzuigen wordt na verloop van tijd steeds lastiger om mee te stoppen. Een speen kun je weggooien, maar je vingers kun je moeilijk wegleggen. Probeer eens één van onderstaande technieken.

Leg veel nadruk op de positieve kanten van het stoppen

Herinner je kind eraan zijn hand uit de hand te nemen wanneer je hem of haar aan zijn of haar duim ziet zuigen. Vraag positief in plaats van te dreigen met een straf voor het zuigen met de duim.

Bied een beloning die je kind aanspreekt als hij of zij gedurende een bepaalde tijd stopt met het zuigen van zijn of haar duim.

Gebruik een duimbrace of handschoen

Is je kindje al iets ouder of duim je zelf nog als volwassene? Gebruik eens een duimbrace of een handschoen. De zorgt ervoor dat de duim minder makkelijk in de mond kan. Daarnaast zorgt de stof ervoor dat het ontspannen duimgevoel weg is.

Gerelateerde berichten

Duik in de wereld van essentiële oliën

Hey daar! Als je net zo dol bent op huidverzorging als ik, dan weet je dat essentiële oliën niet meer weg te denken zijn uit onze routines. Deze...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden